Kako odabrati pravu veličinu televizora

Često je slučaj da se veliki televizori poistovećuju i sa boljim, ali postavlja se pitanje da li je to slučaj u svakodnevnoj praksi.

Kako odabrati pravu veličinu televizora ?

Iako TV ekrani postaju sve veći i tanji, sa visokim kvalitetom slike, važno je zapamtiti da oni ne pružaju uvek najbolje iskustvo gledanja.


Odabir prave veličine TV-a za vašu dnevnu sobu svodi se na  jednostavnu matematiku.


Prvo je potrebno izmeriti rastojanje između ugaone garniture ili troseda i ekrana i taj broj podeliti na jednu polovinu. Primer: ukoliko je udaljenost 365cm (144inča), Vama je potreban televizor koji ima 72 inča merenih dijagonalno (imajte na umu da su najčešće veličine telvizora 42, 50, 55 i 60 inča).


Kao što smo spomenuli, tehnologija je toliko napredovala da danas skoro svaki TV uređaj pruža visok kvalitet slike – 4K rezolucija, ali ako je televizor preveliki za Vaš dom, to neće imati isti efekat.

Saveti i preporuke

Imajući to na umu, veće ekrane je obično komfornije gledati iz daljine kako bi se sprečio gubitak osećaja za celu sliku i moguće opterećenje na vratu i očima.

Na primer, ekran od 85 inča — iako je impresivne veličine — može izgledati neprikladno u manjem životnom prostoru, ukoliko na primer, sedite samo 1.5 metar od njega.

Druga opcija koju treba razmotriti je kupovina zidnog nosača, a ne postolja isporučenog uz TV.

Opet, mnogo toga što ide u odabir prave veličine televizora za Vaš prostor zavisi od Vaših ličnih preferenci.

Imajte na umu da su proizvođači televizora podstaknuti da  promovišu svoje veće (i skuplje) modele, tako da nemojte biti pod pritiskom da kupite uređaj koji će na kraju preplaviti Vaš životni prostor, umesto ga poboljšati.

Podeli priču: