Da li je bitno da nemeštaj bude po meri?

Sigurno ste nekad čuli da je nameštaj kvalitetniji ukoliko se radi po vašim merama i željama. Šta to zapravo znači i koje su prednosti, pokušaćemo da razjasnimo u ovom blogu.

Opremanje enterijera

Kada dođe kraj grubim radovima, sleduje ono najdraže: opremanje enterijera. Ono što su nas savremena arhitektura i dizajn naučili u prethodnoj deceniji je to da je iskorišćenje prostora možda i najbitnija stavka kada ste u procesu sređivanja, a to ne važi samo za manje stanove.

Kada je bolje praviti nameštaj po meri?

  • Kada ono što ste zamislili ne možete pronaći ni u jednom salonu nameštaja
  • Kada vas prostor ograničava
    • Primer: Prostor predviđen za kuhinju u vašem stanu je 234cm, a pronašli ste gotovu blok ili modularnu kuhinju (onu koja se sklapa po elementima po vašoj želji), ali u svakoj opciji imate onih nekoliko centimetara viška ili manjka. Naš savet bio bi, da uz dogovor sa prodavcem, poručite blok ili modulaciju od 200cm, i za preostali deo angažujete stolara koji će napraviti tačno onolike elemente koji su vam potrebni. Neophodno je samo da dobijete tačan naziv i šifru materijala od kog je napravljena kuhinja koju ste poručili. Te informacije mogu vam dati u salonu.
  • Kada se u vaš prostor uklapaju samo određene dimenzije nekog komada nameštaj

Tapacirani nameštaj po meri

Izrada tapaciranog nameštaja je ipak malo kompleksnija i što se tiče izrade po meri napravili bismo jednu podelu:

  • Izrada po nacrtu
  • Korigovanje dimenzija na već postojećem modelu

Kada kažemo kompleksnija mislimo na to da se svaki tapacirani komad nameštaja pravi od više vrsta materijala kao što su iverica, sunđeri, štof i sl., pa samim tim izrada je mnogo zahtevnija kada se ne radi po ustaljenom šablonu.

Na našem tržištu postoji veliki broj proizvođača, pa samim tim i modela i velike su šanse da pronađete baš ono što vam odgovara. Ukoliko se to desi, a vama se jednostavno dimenzije ne uklapaju, možda budete imali sreće da taj proizvođač radi korekcije mera na svojim proizvodima.

Ukoliko ipak imate svoj nacrt i želite da vaša ugaona garnitura ili bračni krevet izgleda baš tako, naš savet je da angažujete profesionalce.

Da li je nameštaj po meri kvalitetniji od standardizovanih „gotovih“ modela je pitanje na koje postoji mnogo različitih odgovora. Ono što je bitno da znate je da kvalitet zavisi od: sirovina i načina izrade, pa pri odabiru pokušajte da se fokusirate na to da dobijete sve informacije o samom proizvodu, bilo da se on izrađuje po meri, ili se kupuje gotov.

Zaključak je da izrada nameštaja po meri ne može biti loša opcija, ali budite spremni da za to odvojite pozamašnu svotu novca.

Podeli priču: